Relația lui Rafael Nadal cu turneul de la Australian Open a fost, de-a lungul anilor, cea mai complicată, comparativ cu celelalte turnee de Mare Șlem. Chiar dacă aici ibericul câștiga în 2009 primul Slam pe hard, edițiile următoare i-au servit o înlănțuire de ghinioane, dezamăgiri și atenționări. Având în vedere faptul că în 2013 ibericul nu reușea nici măcar să ia startul, din cauza unui virus stomacal venit colac peste pupăză, se poate spune că ibericul ajunge în finală la Melbourne o dată la două ediții disputate, regula păstrându-se din 2009 până în prezent. Însă rata de succes a ibericului este, pentru moment, cea mai scăzută în Australia, față de Franța, Statele Unite și Anglia, bilanțul de un trofeu și trei înfrângeri consecutive fiind unul negativ.
Gustul amărui al spaniolului care împarte unul dintre cei mai importanți sponsori cu turneul australian – KIA Motors – a venit dintr-o serie parcă fără de sfârșit de probleme adunate laolaltă sub soarele torid din Melbourne. În 2011, în sferturi, Nadal își agrava o mică ruptură musculară până în faza în care era forțat să abandoneze duelul cu David Ferrer. În 2014, Nadal se accidenta chiar în timpul finalei cu Stan Wawrinka și pierdea, în 2016 – Verdasco îl întorcea de la 2-1 la seturi, apoi 2-0 și minge de break pentru 3-0, pentru a-l învinge în primul tur. În 2017, Rod Laver Arena devenea terenul pe care Roger Federer răsturna balanța rivalității lor, regăsind cheia de a-și învinge nemesis-ul după ani de dominație a ibericului într-o finală de Grand Slam, în timp ce în 2018, în sfertul cu Cilic, Rafa a fost nevoit să se oprească din cauza unei accidentări apărute în setul trei și duse, târâit, până în decisiv.
În 2019, lucrurile pare a se lega frumos pentru iberic, o dată în plus, după un parcurs perfect, fără set pierdut, până în finală. Un singur set a ajuns la tiebreak, unul s-a încheiat cu 7-5, iar celelalte au consemnat adevărate măceluri și lecții de tenis pe teren, presărate cu execuții pentru care superlativele sunt de prisos.
Nadal l-a dominat copios pe Stefanos Tsitsipas, revelația de 20 de ani a primului turneu de Mare Șlem al anului, un jucător care și-a transformat complexul din Melbourne Prk într-un Munte Olimp personal, în care și-a pus talentul la expoziție și a produs primele victorii memorabile – cireașa de pe tort fiind acel 3-1 la seturi în fața lui Roger Federer, din optimi. Nadal, autoritar în meciuri consecutive în fața barajului NEXTGen format de Frances Tiafoe și Stefanos Tsitsipas, trasând o linie câștigătoare cu seturi la 3, 4, 2, 2, 4 și 0, i-a vorbit lui John McEnroe despre schimbul de generații și provocarea de a-i face pe tineri să mai aștepte puțin la coadă la porțile succesului.
„Ei nu au nevoie de niciun mesaj de la mine. Sunt buni și progresează de la lună la lună. Întotdeauna este o provocare mare să îl înfrunți pe unul dintre ei. Dar, asta este frumusețea acestui sport, că putem împărtășim generațiile. Acum, avem o generație tânără și foarte bună care vine din urmă. Va fi interesant. Ei sunt aici, se luptă pentru cele mai importante lucruri și le doresc să aibă cariere cât mai de succes„, a spus Nadal, vizibil impresionat de pachetul complet propus pe teren de jucătorul de origine greacă, un fel de Borg – după înfățisare, un fel de Federer – după execuțiile armonioase cu reverul, un fel de McEnroe – după saltul natural spre fileu și un fel de Monfils – după cât de dezorganizat poate fi la schimbul de terenuri, de exemplu.
„Tsitsipas are totul pentru a reuși – serviciu bun, lovituri bune de pe linia de fund a terenului și este curajos. Merge la fileu adesea, are tot ce îi trebuie pentru a câștiga mai multe titluri de Mare Șlem, dacă la vârsta asta joacă deja semifinală de turneu de Mare Șlem. Asta spune multe lucruri bune despre el, toate victoriile pe care le-a obținut deja aici și sper să îl reîntânesc în meciuri împortante în viitor„, a transmis Rafael Nadal.
Până la clipa desăvârșită a lui Tsitsipas însă, Nadal așteaptă deznodământul. Insistă că nu va avea emoții, bazându-se pe evoluțiile de până acum, lăudate de întreaga lume a tenisului. „Am reușit multe forehanduri câștigătoare astăzi, am făcut un meci bun. Pot să spun că aproape totul mers aproape perfect, de la început, deși veneam după o perioadă complicată. În urmă cu două săptămâni nu mă așteptam să fac un turneu atât de bun aici. Dar am reușit să iau conducerea devreme în seturi, sunt foarte bucuros de faptul că am reușit să impun ritmul, am reușit multe lovituri câștigătoare cu forehandul. Astăzi, în fața lui Tsitsipas, un tip care încearcă să joace foarte agresiv, cu un serviciu incredibill, am reușit să îi stric ritmul, am trimis înalt pe reverul lui, foarte solid și cu multă constanță, iar serviciul mi-a funcționat. La final, a trebuit să mă concentrez să mențin nivelul și asta mi-a adus o victorie confortabilă. Este un meci extrem de pozitiv pentru mine. Duminică va fi un meci uriaș, dar… va fi doar un meci.
Sunt foarte fericit cu locul în care mă aflu, mă simt foarte relaxat, pentru că m-am obișnuit să abordez cu mult calm astfel de situații. Am mai fost în această situație de atâtea ori”, a transmis Nadal la microfonul Eurosport. Concret, Matadorul se va afla pentru a 25-a oară la startul unei finale de Grand Slam, ținta lui fiind aceea de a câștiga un al 18-lea titlu. Adversarul și-l va afla vineri, pe-nserat la Melbourne: se va lupta fie cu Novak Djokovic, omul neînvins dincolo de faza sferturilor de finală în Australia (6 prezențe în semifinale și tot atâtea trofee pentru Nole), aflat în plus pe o serie de invincibilitate în Slam-uri începută în primul tur la Wimbledon 2018, ori cu francezul Lucas Pouille, jucătorul pentru care Amelie Mauresmo a renunțat la onoarea de a fi prima femeie căpitan-nejucător a unei echipe din primul eșalon valoric al Cupei Davis.
„Am făcut o mică ajustare la serviciu, dar care este crucială pentru mine. Am nevoie să scurtez punctele, să câștig puncte mai ușor pe serviciu și mă bucur că, deocamdată, am reușit acest lucru. Am câteva luni de când am început să antrenez acest aspect, la antrenamentele din acest inter-sezon am lucrat mult la serviciu și la prima lovitură din raliu. Rezultatele se văd” Rafael Nadal, într-o conferință de presă la Australian Open 2019
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER